www.kvoostachterhoek.nl
Home » RHD enting

RHD enting voor Konijnen

Op zaterdagochtend 12 augustus 2017 organiseert onze vereniging een collectieve enting tegen de konijnenziekte RHD1 en RHD2. (er wordt geënt voor beide varianten met Filavac)

Door deze collectieve enting kunnen de kosten van de entstof behoorlijk omlaag worden gedrukt. De prijs voor deze enting zit dan op 3,50 euro per dier, mogelijk 3,00 euro bij voldoende aanmeldingen.

Als je maar 1 of 2 konijntjes hebt is zo'n enting bij de dierenarts doorgaans veel duurder, variërend van 30 tot 50 euro per konijn ... Wil je dus meedoen met onze collectieve enting en veel kosten besparen dan kun je lid worden van onze vereniging. Het lidmaatschap bedraagt voor volwassenen 15,00 euro per jaar en voor jeugdleden (t/m 18 jaar) 7,50 euro per jaar.

Goedkoop enten door ons lidmaatschap is dus een goede optie! De dieren hoeven niet getatoeëerd te zijn en je hebt ook geen verplichting om te showen of te fokken.

 

Geef je op via email: info@kvoostachterhoek.nl of via: 06-52466124 (app of sms). Je krijgt dan voor zaterdag te horen op welke locatie je kunt komen voor de enting van je konijnen. Dat zal in ieder geval in Eibergen zijn. Neem contant geld mee voor het lidmaatschap en voor de enting, zie hierboven.

 

Wat is RHD?

 

​Sinds 2015 is er in Nederland sprake van sterfte onder wilde en tamme konijnen door een nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease, namelijk RHD2 (ook wel VHD2 genoemd). Deze variant dook als eerste op in 2010 in Frankrijk en heeft zich daarna langzaam over Europa verspreid. De eerste bevestigde gevallen in Nederland kwamen uit Noord-Brabant en Groningen.

 

Op basis van de huidige gegevens lijkt het virus zich nu geografisch in alle delen van Nederland te verspreiden. (Ook in Eibergen is middels sectie en laboratorium onderzoek RHD aangetoond ...) 


RHD is een zeer besmettelijke, vaak acuut dodelijke ziekte onder konijnen en wordt veroorzaakt door het RHD-virus (familie Caliciviridae). RHD2 wordt beschouwd als een apart serotype en er bestaan duidelijke verschillen met het klassieke RHD (RHD1). Infecties komen vrijwel uitsluitend voor bij Europese konijnen en het virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren.

 

Meer info is hier te vinden:

http://www.gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/konijnenziekte-rhd2

 

 

Was er voorheen sprake van dieren die overleden vanaf 10 weken leeftijd, nu in 2017 zijn er ook jongere dieren die rond de speenleeftijd overlijden.

 

Over het algemeen verloopt de ziekte heel snel, de ene dag nog vrolijk in het hok, de andere dag dood. Maar ook wordt wel gezien dat jonge diertjes een dag lusteloos zijn en ademnood hebben.