Jongdierendag 2019

 

 

Gezamenlijke jongdierendag Berkelland 2019

 

2019-09-28145509.jpg

 

Verslag jongdierendag op zaterdag 28 september te Ruurlo


Afgelopen zaterdag jl. hielden de gezamenlijke kleindierverenigingen weer hun jaarlijkse jongdierendag. Op de prachtige locatie van de fam. Wassink aan de Wiersseweg te Ruurlo konden de fokkers hun gefokte dieren van dit jaar tonen aan de keurmeesters. In de mooie, ruime hal werden hoenders, dwerghoenders, sierduiven, konijnen en zelfs fazanten gekeurd. Deze dag is voor de leden van alle verengingen niet allen maar een keurmoment. Het is tevens een fijne dag om elkaar weer te ontmoeten na een rustige tijd van weinig activiteiten en gezamenlijk het afgelopen fokjaar te bespreken. Alle ups en downs en ins en outs van het fokken worden zo met elkaar gedeeld in termen die alleen kleindierfokkers begrijpen.

 

Leden van de oude garde staan de jongere fokkers bij en andersom zie je dat jonge fokkers met dieren komen die de oude garde in hun tijd niet in de kooien zagen, zoals bijvoorbeeld de Rex hangoordwerg en het langharige Teddy konijn.
De keurmeesters zijn op deze dag ook welwillend in het beantwoorden van vragen en tekst en uitleg te geven waarom er zo gekeurd wordt en wat de belangrijke punten zijn waarop zij letten. Dat heeft niet perse altijd iets met kleur te maken, het hele dier moet lichamelijk goed in elkaar zitten, goed verzorgd zijn en een goede conditie hebben.


We willen het nou maar eens niet hebben over de vergrijzing van de kleindieren verenigingen …. Deze zaterdag waren er ook twee jonge deelnemers aanwezig, beide jeugdlid van KV Oost Achterhoek en respectievelijk 5 en 10 jaar. Vorige week werd in Laren de landelijke jeugdshow gehouden en daar was de manege bomvol met honderden dieren van alleen maar jeugdleden! De jeugd heeft de toekomst en op die show was duidelijk te merken dat er nog heel veel jeugd bezig is met het houden van kleindieren, al dan niet geholpen door ouders en grootouders. Ook de Berkellandse verenigingen hebben jeugdleden en het is mooi om te zien hoe de kinderen van de dieren houden, er voor zorgen en trots zijn op hun dier.


Keurmeester Jan Kip keurde de Hoenders, Dwerghoenders en Serama’s, Ronnie Siemes de Hoenders, Dwerghoenders en Siervogels, Hannes van de Steeg en Wim Lindeboom de Konijnen en Gerhard Kelderman de Sierduiven en Oorspronkelijke duiven.


De 1e prijzen vielen bij de Hoenders, Ton van de Laak uit Gelselaar met een Welsumer Roodpatrijs Hen, bij de Dwerghoenders Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse Baardkriel zwart Hen, bij de konijnen Lammert Blikman uit Ruurlo met een Witte Wener ram, bij de Sierduiven Bennie Meulenkamp uit Neede met een Italiaanse Meeuw Ijskleurig gebrand Doffer, bij de Fazanten Job Teselink uit Haarlo met een Tenebrosus Fazant wildkleur Hen en bij de jeugd Janine den Boer uit Eibergen met een Barnevelder kriel dubbelgezoomd Hen en Noah Abbink uit Enschede met een Rex Dwerghangoor konijn blauw ram.

 

 

Catalogus JDD 2019
PDF – 307,3 KB 636 downloads