Jongdierendag 2017

 

Jongdierendag van vier Berkellandse verenigingen.

Voor de tweede keer werd op zaterdag 30 september jongstleden de jongdierendag samen met vier Berkellandse verengingen gehouden. De samenwerking met de vier; NPV uit Neede, BPKV uit Borculo, Nieuw Leven uit Ruurlo en KV Oost Achterhoek uit Eibergen, is bijzonder goed te noemen. Op de vrijdagochtend ervoor worden op de prachtige locatie van de familie Wassink aan de Wiersseweg te Ruurlo gezamenlijk de kooien opgebouwd. Van elke vereniging zijn er leden aanwezig om te helpen en dat schept een band.

De keuring op de zaterdag begint om 09.00 uur waar de keurmeesters de diverse dieren gaan beoordelen. Het is prachtig om op dit soort dagen te komen kijken en de grote verscheidenheid aan rassen te zien. Van het hele kleine witte poolkonijntje tot de mega grote Vlaamse Reuzen en ook bij de kippen zijn hele grote verschillen, niet alleen in formaat maar ook in kleur, snavel en kamvorm en bevedering aan de poten bijvoorbeeld. Ook duiven worden tentoongesteld in uiteenlopende kleuren en variëteiten.

Buiten valt de regen met bakken uit de hemel maar binnen in de hal is het lekker vertoeven voor mens en dier en genieten de fokkers, keurmeesters en belangstellenden die even komen kijken van de prachtige dieren. Dieren die vroeger vooral als nutsdier gehouden werden, voor de eieren, het vlees of de veren en de pels. In de huidige tijd worden kleindieren vooral gehouden als hobby, als rustpunt in ons drukke bestaan. Met je dieren bezig zijn betekent namelijk ontspanning en genieten. Het verzorgen van de dieren, het fokken, het zien opgroeien van de jongen en dan later in het jaar het meedoen aan tentoonstellingen. Door lid te zijn van een kleindiervereniging worden de onderlinge contacten in stand gehouden en kan men bij elkaar terecht voor advies, voor het uitruilen van dieren en zoals vandaag op de jongdierendag in Ruurlo, elkaars dieren toetsen. Wie het mooiste dier heeft is niet altijd belangrijk, het is maar een moment opname. Het plezier zit hem in de verzorging van de dieren, het samen bij elkaar zijn en weer even bijpraten. "Hoe is het jou vergaan dit jaar met de fokkerij?".

De keurmeesters voor deze dag zijn Bert Frenken en Herman van Olst voor de Hoenders en Dwerghoenders, Gre Sanders voor de duiven en Gerrit Lenselink en Peter oude Groothuis voor de konijnen. De dieren worden beoordeeld naar de rasstandaard die per ras is vastgelegd. Daarin staat het minimale en maximale gewicht dat een dier mag hebben, de oorlengte bij de konijnen en de kamvorm bijvoorbeeld bij de kippen. Ook worden er punten gegeven voor de kleur of tekening van het ras, de gezondheid van het dier waarbij gekeken wordt naar het geslacht en het gebit maar ook of de dieren goed verzorgd en gepresenteerd zijn. Keurmeester Peter Oude Groothuis laat dat bij zijn eindbeoordeling aan de fokkers zien "kijk, hier zie je het verschil in witte voetzolen" en laat van twee witte dieren de voeten zien. De fokkers onderling geven elkaar prompt adviezen over het soort stro dat gebruikt wordt en een ander lid vermoed dat het ook aan het gewicht van het dier ligt; "Dit konijn is zwaarder en daardoor komen de voeten meer met het gele stro in aanraking".

Aan het eind van de keuring worden de winnaars bekend gemaakt. Het toeval wil dat er van elke vereniging een winnaar is.

Hoenders; Jan Tenkers uit Eibergen met een Rijnlander, Dwerghoenders; Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse Baardkriel, Konijnen; Lammert Blikman uit Ruurlo met een witte Wener en bij de Duiven; Harry Kruize met een Engelse Kropper.

Lammert Blikman uit Ruurlo met een witte Wener

Jan Tenkers uit Eibergen met een Rijnlander

Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse Baardkriel

Maak jouw eigen website met JouwWeb