Lid worden?

Wordt lid van onze vereniging: frits_bergman@hotmail.com

Volwassenen 15 euro per jaar

Jeugd 7,50 euro per jaar

 

Waarom zou je lid willen worden van onze vereniging? Je hebt een paar kippen of konijnen maar je wilt er niet mee fokken en al helemaal niet naar een show ...

 

Graag willen we uitleggen waarom het lidmaatschap zo belangrijk is. Kleinvee wordt in de geschiedenis al jarenlang gehouden om het nut. Vroeger was het heel normaal dat je een paar kippen had, voor de eitjes en het vlees, ook konijnen werden om het vlees gehouden en heel vroeger ook nog wel om de pels. De dieren waren eenvoudig te houden, kosten niet veel geld in onderhoud en men voorzag het eigen gezin van voedsel.

Door de jaren heen zag je een verandering ontstaan, fokkers begonnen de dieren meer en meer te houden als hobby, ze leerden meer over erfelijkheid, voeding en huisvesting en ze wilden graag hun dieren toetsen aan die van anderen. Wie heeft het mooiste dier gefokt? En ook de keus aan dieren en rassen is enorm. Er zijn duizenden verschillende rassen bij de hoenders, konijnen, duiven en watervogels. Als je op een grote tentoonstelling loopt weet je niet wat je ziet. Wat een pracht aan dieren is er heden ten dage te bewonderen.

Als er geen fokkers of houders van deze mooie kleindieren meer zijn zullen een aantal hele mooie rassen gewoon uitsterven en dat zou heel erg jammer zijn. Sommige rassen zijn al zo oud of horen gewoon in een bepaalde regio thuis dat het zonde zou zijn dit te verliezen. Het in stand houden van dergelijke oude rassen is een van de redenen van het bestaan van kleindierverenigingen.

Het fokken van een nieuwe generatie dieren is elk jaar weer heel mooi en tegelijkertijd ook spannend. Gaat de fok voorspoedig, zijn de dieren gezond en vruchtbaar, heb je goed geselecteerd op de juiste kwaliteiten van de dieren? Dat allemaal speelt een rol en dan hoop je als fokker in het najaar jouw dieren te kunnen laten zien; aan de keurmeester, aan mede fokkers maar vooral aan de liefhebbers van kleindieren. Hoe fijn is het toch als iemand tegen je zegt dat je hele mooie dieren hebt, dan sta je als fokker te glimmen van trots.

Ook hoop je als fokker een paar dieren te kunnen verkopen aan een nieuwe liefhebber, iemand die jouw ras ook mooi vindt en samen met jou die hobby kan delen. Vooral als het een zeldzaam ras betreft, dan is het geweldig dat iemand daar zijn best voor wil doen.

Het houden van kleindieren moet ook aan de jongere generatie doorgegeven worden, zij moeten leren wat het is om dieren te houden en er voor te zorgen. Dat is iets wat wij van de vereniging moeten stimuleren.

De laatste jaren krijgen we steeds meer te maken met dierziekten. Dat is jammer want het heeft er al voor gezorgd dat veel fokkers afhalen om nog te showen. Denk aan de vogelgriep en de konijnenziekte RHD. Toch is het juist goed als je lid bent van een vereniging want door grote aantallen dieren collectief te laten enten drukt dat de kosten op de enting enorm. Ook als je niet showt maar wel graag je dieren geënt wil hebben is het dus nuttig om lid te zijn.

Het houden van dieren is fijn, het geeft na een drukke werkdag een moment van rust. Even helemaal de kop los en bezig zijn met de verzorging, het schoonmaken, voeren, tentoonstelling klaar maken en dus zorgen dat je dieren veel in handen komen en netjes schoon zijn maar bovenal het genieten. Gewoon er naar kijken hoe mooi ze er bij zitten en wat je allemaal nog meer kan doen om het voor de dieren ook prettig te houden. Via de vereniging samen andere fokkers bezoeken middels de 'hokkentochten' is ook elk jaar weer een belevenis. Samen praten over de mooiste hobby die er bestaat en samen genieten van onze prachtige dieren, daar doen we het voor :-)

 

Wordt lid!

 

  • Voor het behoud van onze cultuur
  • Voor het behoud van zeldzame rassen
  • Voor het voortbestaan van de kleindierhobby
  • Voor het educatie geven over het houden van kleindieren
  • Voor het belang van kennis aan onze jeugd
  • Voor het collectief enten
  • Voor het steunen van een plaatselijke vereniging

 

Alvast heel erg bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb